Dobrá Vinice slaví kulatiny

15. 3. 2022

V Národním parku Podyjí v obci Popice a Konice u Znojma jdou již 3 dekády vlastní cestou a vše se odráží ve výjimečném víně. Oslavme společně 30. narozeniny Dobré Vinice. 

Už od roku 1992 patří Dobrá Vinice k průkopníkům naturálního vinaření, chemii zde nehledejte. Hrozny pěstují v souladu s přírodou, ošetřují je na biologické bázi. Samozřejmostí jsou preparáty z přírodních produktů – kopřivy nebo přesličky. Hnojení vinic probíhá na bázi minerální a stoprocentně organické, využívají koňský a kravský hnůj. 

Vína Dobré Vinice zrají dlouze v dubových a akátových sudech v pískovcových sklepech v Novém Šaldorfu. Ranně třetihorní mořská sedimentační vrstva vytváří ideální podmínky pro zrání, hrozny zde leží několik měsíců na vlastních kvasnicích. Technologie výroby odráží dlouholeté zkušenosti s výrobou vín v těch nejlepších evropských vinařstvích. 

Specialitou vinařství jsou nádoby na zrání vína qvevri. Mají tvar amfory, jsou hliněné a hlavně zakopané do země. Je to již 8 tisíc let, kdy se poprvé v Gruzii rozhodli vyrábět víno právě touto metodou, a obliba přetrvává v malých tradičních vinařstvích dodnes.  

Umístění nádob v zemi stabilizuje a drží teplotu rmutu, doba macerace se tím prodlužuje. Navíc se díky tomuto postupu rozvíjí u vín chuťová a aromatická škála.  

V den oslavy svých narozenin, 16. března, nabídne Dobrá Vinice dárek, který je zároveň také poděkováním svým zákazníkům – 30% slevu na všechna vína v nabídce e-shopu. 

Přejeme Dobré Vinici jen to dobré.